Cena digitalizacije između 20 i 70 miliona evra

Bez autora
May 17 2010

Realan rok da se pređe na digitalno emitovanje radio i televizijskog programa je 4. april 2012. godine. Jedini problem zasad predstavlja uspostavljanje nove upravljačke strukture emisione tehnike i neophodnost završetka tog procesa pre leta. Cena digitalizacije mogla bi da iznosi između 20 i 70 miliona evra. Takva razlika u ceni je moguća, jer u video-tehnologiji cene brzo padaju i teško je predvideti kolika će ona biti za dve godine. U Srbiji ima više od 2,5 miliona domaćinstava, od kojih približno 1,5 miliona ima kablovsku televiziju, zbog čega bi građani morali da nabave adaptere za digitalni signal. Građani koji primaju zemaljski signal, imaju svoju antenu ili antenu u zgradi moraće da kupe adapter, dok će za građane koji su već obuhvaćeni nekom vrstom socijalne podrške država omogućiti nabavku adaptera. Za ostale građane to neće biti veliki iznos i on će se kretati od 20 do 30 evra za osnovnu verziju, a za verzije adaptera koji u sebi imaju i funkcije DVD rekordera cena će biti nešto veća. Uvođenje tih funkcija neće biti obavezno.

Cena digitalizacije između 20 i 70 miliona evraRealan rok da se pređe na digitalno emitovanje radio i televizijskog programa je 4. april 2012. godine.

Jedini problem zasad predstavlja uspostavljanje nove upravljačke strukture emisione tehnike i neophodnost završetka tog procesa pre leta.

Cena digitalizacije mogla bi da iznosi između 20 i 70 miliona evra. Takva razlika u ceni je moguća, jer u video-tehnologiji cene brzo padaju i teško je predvideti kolika će ona biti za dve godine.

U Srbiji ima više od 2,5 miliona domaćinstava, od kojih približno 1,5 miliona ima kablovsku televiziju, zbog čega bi građani morali da nabave adaptere za digitalni signal. Građani koji primaju zemaljski signal, imaju svoju antenu ili antenu u zgradi moraće da kupe adapter, dok će za građane koji su već obuhvaćeni nekom vrstom socijalne podrške država omogućiti nabavku adaptera. Za ostale građane to neće biti veliki iznos i on će se kretati od 20 do 30 evra za osnovnu verziju, a za verzije adaptera koji u sebi imaju i funkcije DVD rekordera cena će biti nešto veća. Uvođenje tih funkcija neće biti obavezno.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik